Pályázataink

Képzések, egészségügyi szűrések, az egészséges életmódra való ösztönzés és közösségfejlesztő rendezvények – többek között ilyen tevékenységekkel segítik elő a társadalmi felzárkózást Uszka községben, EFOP-1.6.2-16-2017-00019 kódszámú „Telep program Uszkán” című projektben.

Támogatást igénylő: Uszka Község Önkormányzata

Időtartam: 2018.05.01-2021.09.28.

Támogatási összeg: 128.000.000 Ft

A konstrukció célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése. A program elsődlegesen a szegregátum lakóinak szemléletformálására irányul, komplex megközelítést alkalmazva, azonban a település egységességét erősítve a szegregálódás mértékének csökkentését célozva a település teljes lakossága számára biztosít olyan akciókat, amelyek növelik az elfogadást. A fenti célok elérését Uszka  Község Önkormányzata konzorciumi együttműködés keretében valósítja meg.

A projekt megvalósítási időszakában három képzést (Kerti munkás képzés – OKJ, Mezőgazdasági munkás képzés – OKJ, Intézménytakarító képzés ) valósítanak meg a településen, ezzel segítve az alacsony és/vagy nem megfelelő iskolai végzettséggel rendelkező emberek munkához jutását. Emellett lesznek többek között különböző közösségfejlesztő rendezvények, tehetségfejlesztő, képesség- és kompetenciafejlesztő foglalkozások, sport és játékos szabadidős programok, valamint egészségmegőrzést, egészségfejlesztést, egészségtudatosság erősítését szolgáló programok. Korábban

kialakításra kerül a település integrált részén a Csillagház, illetve a szegregátum területén a Csillagpont, melyek a tervezett szolgáltatásokhoz és programokhoz biztosítanak helyet.

A fejlesztéssel érintett gyermekek esetében a tehetséggondozás és az iskolai felzárkóztatás, valamint a játékos programok, a bevont aktív korúak esetében pedig a képzések, életviteli foglalkozások, egészségügyi és szociális programelemek járulnak hozzá a mélyszegénység felszámolásához.